lunes, 2 de enero de 2017

povtorno vo barcelona


Son na mnogu luge e da patuvaat.Site patuvame so razlicna cel.Koga razmisluvame za slednoto patuvanje i go barame na interent imeto na nasata nova destinacija,nekoj gleda arhitektura,drug bara muzei,vljubenicite na kujnata baraat novi egzoticni jadenja,roditelite na mali deca ,mesta kade sto nivnite najsakani mozat da se zabavuvaat i patem da naucat nesto novo,povozrasnite mesto kade ke najdat mir,vljubenite baraat romanticno mesto kade sto ke mozat da bidat sami ...
Spancite velat ,,el mundo es como un pañuelo,,(svetot e kolku edno maramce),koga sakaat da kazat deka svetot e mal.
 Pokraj  toa sto na nasava planeta Zemja ne ostanaa neotkrieni mesta ,mesta na koi ne stapnala covecka noga,sepak e se uste interesno mesto za patuvanje,zosto i pokraj stetata sto ja napravi globalizacijata,seuste ima mesta koi ljubomorno gi cuvaat svoite tajni ,svoite preubavi objekti,hramovi,plostadi,svoite tradicionalni jadenja ,svoite pesocni plazi i ne povikuvaat da gi otkrieme.
Imav sreka da patuvam dosta niz Evropa poslednive godini ,da ziveam vo nekolku razlicni mesta.
Mojov blog ke go zapocnam so prikaznata za Barcelona,gradot koj me opcini,gradot vo koj se vljubiv na prv pogled i za koj sto smetam deka e eden od poubavite gradovi vo Evropa,gradot so dve lica,lice na zena ,nezna,ubava,doterana po posledna moda,prevrtliva,itra,zavodliva i gradot so lice na maz,silen,bucen,spremen za borba sekogas,okruten ,zastitnik,loves i predator.
Mojata prva prikazna ke bide za Barcelona,gradot vo koj sto ziveev 8 godini i go doziveav na mnogu razlicni nacini i vo koj sto sekoj den se cuvstvuvav kako turist sto treba da otkrie uste nesto novo.
Se nadevam deka ke mi se pridruzite na ovie patuvanja i deka ke posakate da ja posetite !



Barcelona staro pristaniste
Sagrada familija
Plaza España










STO TREBA DA NAPRAVITE ZA DA VASETO PATUVANJE VO BARCELONA BIDE PERFEKTNO I DA SE SEKAVATE SEKOGAS NA NEGO 😊

Se razbira ,najvazno e da go planirate na vreme patuvanjeto vo Barcelona,da se informirate za se,da rezervirate smestuvanje,avionska karta ,da se informirate sto da posetite,kade da jadete i sl.
Od mestopolozbata na vasiot hostel,hotel,stan ili soba ,ke zavisi kolku blisku ke bidete do nekoja metro stanica ,zosto da za mozete da vidite poveke raboti od Barcelona ,javniot prevoz ke vi bide mnogu biten.
Barcelona e golem grad i ne mozete da go vidite,ako samo pesacite!

AVIONSKA KARTA:
 
So funkcioniranje na kompanijata wizzair.com 
i relativno evtinite letovi patuvanjeto za Barcelona stanuva vistinsko zadovolstvo.
Letot trae okolu 2:30 min  i avionot sletuva na Terminal 2 na aerodormot vo Barcelona.Terminal 2 e vsusnost stariot aerodorm na Barcelona,koj go koristat low cost kompanii odkako se otvori noviot Terminal 1.
Vnimavajte koga patuvate so wizzair na dve mnogu vazni raboti:
1.da imate istampano boarding card od doma ,za da ne plakate check in na aerodorm,Treba da gi imate dvete bording karti istampano i za odenje i za vrakanje,zosto ako gi nemate na dvatta aerodromi ke morate da plakate check in (sto ne e bas evtino)
2.vnimavajte na dimenzijata na bagazot sto ja nosite ,mora da bide soglasno propisite na wizzair sto ke gi najdete na nivnata oficialna stranica,zosto ako e bagazot pogolem ,pak se plaka😞

Ako ne doagate od Makedonija,od skopskiot aerodorm,tuku od nekoj drug vo Evropa ili na drug kontinent vo svetot,moze da ja koristite web stranicata www.rumbo.es za da pronajdete povolni letovi za Barcelona.Dobra opcia e i Aerodromot vo Girona kade sto sletuva kompanijata ryanair.com.
Od Girona do Barcelona ste za 1h so avtobus sto trga od samiot aerodorm i doaga vo Barcelona na Estacion Nord ,od kade so metro ste povrzani so cel grad.

SMESTUVANJE:

Vo Barcelona ima tolku mnogu hoteli ,hosteli,privatni stanovi sto se izdavaat,sobi sto se izdavaat,sto e navistina tesko covek da odluci kade bi se smestil.Neka ne vi bide osnovna rabota cenata,zosto sum videla smestuvacki kapaciteti so dobra cena,ama mora da se kacuvate do 5 kat bez lift so se torba ili da dobiete soba so samo naslikan prozor :)
Pred da resite kade ke se smestite simnete ja od internet mapata na metroto vo Barcelona i videte kade se naogaat metro stanicite ,pa taka ke znaete koga ke rezervirate smestuvanje deka imate metro stanica blisku,sto znaci deka so metro lesno ke stignete sekade.
Tuka na ovoj link moze da ja najdte mapata na metro stanicite vo Barcelona https://www.barcelona-tourist-guide.com/en/maps/barcelona-metro-map.html 
Tuka na toj link imate i moznost da napravite PDF verzija na mapata i da ja istampate od doma 😈
Se razbira mnogu bi bilo polesno ako se smesteni nekade vo centar ,od kade se vi e poblisku i mnogu raboti moze da gi vidite pesacejki,pa koga barate smestuvanje barajte nekade okolu Plaza Catalunya,Rambla,Rambla Catalunya.
Vo Barcelona ima smestuvanje za sekoj dzeb ,ama bi trebalo da go rezervirate barem dva meseci pred doaganje za da nemate mnogu visoki ceni.Cenite se specialno visoki koga vo Barcelona se slucuva nesto ,nekoj golem saem,akko sto e saemot na mobilni telefoni na kraj na februari ili pak koga ima mnogu biten fudbalski natprevar pomegu Barca i nekoj poznat tim.
Ke ja iskoristam prilikava koga zboruvam za smestuvanje za Barcelona,da vi kazam nesto okolu www.airbnb.com i moeto licno iskustvo so ovaa online agencija za smestuvanje,pa mozebi ke vi bide motivacija da vie probate nesto takvo vo vasiot roden grad😉😉
Koga prvpat dojdov da ziveam vo Barcelona,svativ deka nema da mi ja priznaat Jugoslovenskata diploma na arhitekta i deka ne ke mozam da najdam rabota po profesija,pa pocnav da razmisluvam sto toa bi mozela da pravam,da spojam korisno so ugodno i da zarabotam nekoe evro .
Na  facebook.com eden den zdogledav eden link sto se vikase airbnb i go otvoriv.Zboruvase za idea na nekolku mladi luge vo blizina na San Francisko,edna od sobite vo svojot stan da pocnat da ja izdavaat na turisti i so toa da zarabotuvaat nekoj denar i da zapoznavaat novi luge.
Idejata pocnala kako igra ,za da zavrsi vo formiranje na web stranica kade se priklucile mnogu luge od svetoto so svoite stanovi,sobi i pocnale vo svoite domovi da primaat turisti.Cenata na takvo smestuvanje e poevtina,a so komunikacija so domakinite moze da se nauci mnogu za lokalnata kultura,tradicii,obicai.
Citajki go toa ,ne razmisluvav mnogu i vednas na web stranicata na airbnb ja staviv nasata vtora spalna soba,koja retko ja koristevme,samo koga doagase nekj gostin od Makedonija.
Kako vo toj period ziveevme na preubavo mesto ,na pocetok na Rambla ,sproti spomenikot na Columbo,vednas imav gosti i zapoznav mnogu prekrasni luge od cel svet.Do den denes so mnogu od niv se uste kontaktiram na socialnite mrezi,a del od niv mi se seuste gosti i pak doagaat vo Barcelona ,ednas godisno,ednas na dve godini.Koj ednas dosol vo ovoj preubav grad,sekogas ima zelba potvorno da dojde.
Podocn pocnav da izdavam eden cel stan i eve toa go pravam veke 5 godini.stanot e golem,ima preku 100m2,tri individualni sobi so edno kupatilo i edna golema bracna soba so svoe kupatilo.Gostite mozat da koristat dnevna soba ,kujna ,terasa.Tamu se zapoznavaat,tamu pijat kafe,tamu se dogovaraat da odat na zaednicki turisticki turi,iako se zapoznale den pred toa.
Eve vi stavam link so edna od moite sobi.Ne mi e za cel da se reklamiram,tuku da vi raskazam za eden del od mojot zivot koj isto taka bese povrzan so patuvanje😍
  https://es.airbnb.com/rooms/903366 
Smestuvanje moze da pobarate na mnogu linkovi kako sto se :
booking.com,9flats.com homeaway.com,http://www.wimdu.com/ 


KLIMA:
😁
Bi bilo pozelno pred da rezervirate avionska karta i pred da najdete smestuvanje ,da poglednete sto vreme ve ceka vo Barcelona.
Barcelona ima ubava klima,nema zima ili ja nema onaka kako sto sme nie naviknati,so niski temperaturi.Vremeto e glavno ubavo ,so visoki temperaturi preku den vo letnite meseci i visoka vlaznost.Zimata e blaga,so ponekoj dozd i leden veter.Najcesto koristena web stranica za da se proveri vremeto vo slednite 10 dena e http://www.accuweather.com
Koga ke znaete kakvo vreme ve ceka ke znaete i sto obleka da spakuvate po pat,bez mnogu greski.
Eden sovet:Vo Barcelona ne se nosat stikli 😃!!!Komotni niski cevli,espadrili,patiki,vlecki..Kolku pokomotni obuvki ,tolku poubav ke ja doziveete !!


SPREMNI STE? AVIONSKA KARTA KUPENA I CHECK IN ISPRINTAN?
?KOFEROT  SPAKUVAN I IZMEREN 😁?
ZAPISANA ADRESATA NA MESTOTO KAJ STO STE SMESTENI?
TOGAS SREKEN PAT I SE GLEDAME VO BARCELONA!!!!!
























No hay comentarios:

Publicar un comentario