martes, 31 de enero de 2017

FIGUERES-MUZEJOT NA SALVADOR DALI






Figueres e grad severno od Barcelona,blisku do Francuskata granica i ako doagate so kola od Makedonija za Spanija ,mora obavezno da go posetite uspat.Ako pak doagate so avion za Barcelona,od zeleznickata stanica Sants vo Barcelona trgaat nekolku pati dnevno brzi vozovi koi za pomalku od eden cas(potocno 55min) ke ve odnesat vo Figueres.
Zosto treba da go posetite ova mesto?
Tuka vo maj 1904 godina se rodil golemiot umetnik Salvador Dali i vo ova mesto se naoga eden od najubavite muzei na Dali celosno posveteni na negovoto delo.
Ako ne mozete da najdete mesto vo eden od brzite vozovi,a sakate i da platite poevtina vozna karta ima i regionalni vozovi sto vozat od Barcelona .Sants za Figueres,ama obezbedete se so vozen red,za da ne go proupstite posledniot voz.
Figures ima i preubava klima vo leto.Koga vo Barcelona e pretoplo, juli,kraj na avgust i pocetok na  septemvri,vo Figuers e za najmalku 10 stepeni poniska temperaturata,a nokite se preubavi za setanje po ulicite i za spienje.
Na ovoj link ke najdete koga imate brz voz i kolku e cenata na povraten bilet:
https://www.trenes.com/ave/barcelona-figueres
Vleznici za vo muzejot ke najdete vo biletarnicata na samiot vlez ,a na ovoj link moze da proverite ceni i rabotno vreme:
https://www.salvador-dali.org/en/services/entrades/?servei=IIN

No hay comentarios:

Publicar un comentario