miércoles, 1 de febrero de 2017

ZA LJUBITELITE NA MUZEI


Barcelona e raj za ljubitelite na muzeite i muzejskite postavki.Ako sakate da posetite poveke muzei ke vi trebaat poveke denovi vo Barcelona ili pak poveke pati da doagate :)
Sum gi posetila skoro site muzei vo Barcelona,pa mozem da vi kazam za koj muzej kolku vreme odprilika ke vi treba i sto moze da najdete tamu.
MNAC -Nacionalen muzej na Catalunya


Vo ovoj muzej sto se naoga na samata Plaza Espanja,vo kralskata palata sto dominira na Plaza Espanja ke najdete nekolku postavki od koi nekoi se postojani a drugi se menuvaat.Za mene nainteresni bea izlozenite delovi na freski,ikoni,triptisi,skulpturi,izlozeni tuka,a sobrani po malite romanski crkvi niz Catalunya.Kako imalo period koga romanskite crkvi se pljackale i ukradenite delovi se prodavale na domasni i internacionalni trgovci  i sverceri so umetnicki dela,vladata donela odluka da se sto ostanalo vredno vo malite romanski crkvi se donese i izlozi vo muzejot,kade pred se ke bidat zastiteni,a i pokazani na svetot.




Taka se originalno rekonstruirani oltarite na nekolku crkvi,da vo samiot muzej posetitelite imaat cuvstvo deka vleguvaat vo nekolku razlicni crkvi.Freskite poteknuvaat od 15-16 vek i se navistina se prekrasni.
Samiot objekt koj e proektiran kako kralska palata,ama nikogas ne e koristen za taa nemena e preubav i vnatre treba da ostenete najmalku 4-6 casa za da go doziveete celosno.
Na samiot vlez so pogled kon fontanite i Plaza España ima bogato skaliste na koe najcesto se odmaraat mnogu turisti i mnogu lokalni muzicari go koristat za da pravat mini koncerti,taka da na tie skali moze da cuete flamenko,spanska gitara na otvoreno i neplanirano.
Vo samiot objekt  ima restoran,kafeterija so mnogu ubav pogled.
Eve kako izgleda samiot objekt vo vnatresnosta.Se razbira fotografiite se na odredeni delovi od objektot,a mora da se proseta celiot za da se dozivee.




MUZEJ NA JUAN MIRO :








No hay comentarios:

Publicar un comentario