jueves, 12 de enero de 2017

KOGA PATUVATE VO BARCELONA SO MALI DECA







Denes razgovarav so edna poznanicka,priatelka na moja priatelka,koja mi akza deka ke odat vo Barcelona so dve mali deca,pa od tuka mi dojde idejata da pisuvam za toa.
Ako dite vo leto i ne e tolku problem,tuka e plazata,pesok,voda,sonce,ama vo zima decata znaat da se izmorat,da im bide zdodevno kga vie gledate arhitektura i muzi,pa zatoa sakam da vi dadam nekolku soveti kade moze da gi odnesete decata ,kade ke se zabavuvaat i ke pominat nekolku interesni casa.
Barcelona ima mnogu ubav akvarium.Se naoga vednas do trgovskiot centar Maremagnum,vo prodolzetok na Rambla.Vi pisuvav vcera za Rambla de mar i trgovskiot centar Mare Magnum.(da ve podsetam:))
Ne e daleku od centar i navistina e ubavo da se poseti.Ima poveke delovi,so morski zivotni od razlicni morinja i okeani.Organiziraat mnogu aktivnosti za deca i vozrasni,od setanje pod voda vo kafez opkruzen so ajkuli ,pa se do razni edukativni aktivnosti.


Pokraj decata i vie nesto ke naucite za nasata planeta voda:)
Na ovoj link moze da najdete poveke informacii,ceni za vleznici,aktivnosti,vreme na otvaranje i sl.
Informacii za akvarium :
http://www.aquariumbcn.com/en/

Eden popladne ili predpladne moze da posvetite na zooloskata gradina vo Barcelona:
http://www.zoobarcelona.cat/en/come-to-the-zoo/calendar-opening-hours/

Zooloskata gradina vo Barcelona e povrzana so prekrasniot park Ciudadela.Kade i da ste smesteni mozete da dojdete do metro stanicata Arc de Triunfo(Triunfalna kapija) i od tamu pesacejki ke pominete p edno prekrasno setaliste stos e vika Paseo de San Juan(Setaliste na sveti Jovan) i pominuvajki niz preubaviot park ke dojdete do zooloskata gradina.

Arco de Triunfo (Triunfalna kapija)

Paseo San Juan(Setaliste Sv.Jovan)

Preku ova prekrsno setaliste kade vasite deca moze da trcaat bez da se grizite deka ima vozila.Cesto an samoto setaliste ima razni akrobati,pa vasite deca ke se zabavuvaat.Na kraj na setalistetot e parkot Ciudadela i vednas preku nego se vleguva vo zooloskata gradina.

Vnatre vo Parkot Ciudadela

Aktivnosti vo parkot
Ako se vasite deca dovolno vozrasni i site vozite tocak,togas moze da iznajmite tocak vo eden od mnogute centri za iznajmuvanje na tocak i site da se prosetate po ovoj ubav del na Barcelona vozejki tocak.Sekade ima pateki i lesno ke se snajdete.
Vo parkot se organiziraat mnogu aktivnosti.Ke se iznenadite kolku luge vo Barcelona trcaat i dzogiraat .I pokraj toa sto e golem grad so preku 3 milioni ziteli,zaradi dobrata klima ima relativno dobar kvalitet na vozduh.

Duri i vo esen,zima plazata vi ostanuva dobra alternativa za so mali deca.Malite deca sekogas sakaat da igraat so pesok,pa kako klimata e blaga i ne e ladno,a denovite se najcesto soncevi,mozete da prosetate po setalisteto pokraj more ,,Paseo maritimo,, i dodeka vie piete kafe na sonce,vasite deca da igraat vo pesokot pokraj vas.
Na samoto setaliste se inajmuvaat Segway vozila na dve trkala ,koi velat deka se lesni za upravuvanje(jas ne sum probala:)),ama za vasite deca sogurno ke bide vistinsko dozivuvanje.




No ovoj nacin ke im go napravite patuvanjeto vo Barcelona interesno ,zosto inaku ako samo gi vlecete po muzei ,brzo ke im se zdosadi :)
Na samoto setaliste pokraj more (na Paseo Maritimo) imate mnogu restorani so morska hrana,poevtini i poskapi,ama toa mozete da go otkriete uste na samiot vlez,zosto site go imaat menito istampano pred vrata i moze da go vidite so se ceni.
Na samoto setaliste se naoga i Ice bar .Toa e kafik kade enterierot e celiot od mraz.Ako imate so vas tinejdzeri,ke se odusevat ako mozat selfi da napravat vo toj ambient :)




Vleznica vo barot e 16 evra i mislam deka vo cenata e i edna pijacka i ako ne ste dovolno toplo obleceni mozat da vi dadat topla jakna.Sigurno e dozivuvanje veruvajte mi :)

Se nadevam deka vi pomognav so ideji kade da g nosite vasite pomali i pogolemi deca!
So srekaaa!




No hay comentarios:

Publicar un comentario