sábado, 14 de enero de 2017

LAS TAPAS



Pred sekoj restoran vo Barcelona ke vidite ispisana tabla so jadenje sto se nudat denta ili sekoj den,pa tamu cesto pati ke go sretnete zborot tapa.
ako pobarate meni isto taka ke najdete na mnogu mesta zbor tapa,pa sakam da vi ojasnam za sto se raboti.
Koga vo Spanija pri krajot na 19 vek se otvorile mnogu fabriki,rudnici,rabotnicite imale obicaj da od rabota odat vo nekoj bar(oni gi narekuvaat barovi mestata kaj sto moze da se zamezi,da se ispie pijacka) i da ispijat tamu edna pijacka.Kako doagale gladni i samo piele ,mnogu cesto brzo se opijanuvale ,pa barovite pocnale da dobivaat losa fama deka se mesta kaj sto se sobiraat pijanici.
Za da go izbegnat toa,gazdite na barovite izmislile da vrz casata so pienje(vino ili pivo),stavat mala tacna ,a vo nea stavat parce sirenje so parce leb,doamasen kolbas,salama,nekoj morski plod i sl.
Kako tacnata se stavala nad casata,ja pokrivala casata(poktriva se vika tapar na spanski),tie mali mezinja pocnale da se vikaat tapi.
Znaci tapa e mala porcija.Koga se kanat eden so drug ,spancite velat ,bamos a tapear(odime da mezime),pa toa znaci deka sekoj ke naraca razlicno meze i na masata ke ima mnogu tanjircinja,pa site ke probaat od se.Vo denesno vreme modernite kuvari,dostignale sovrsenstvo vo kombinacii na vkusovitei spanskite tapi dobivaat svestski nagradi za kulinarstvo.
Vo Barcelona ima mnogu mesta kaj sto se moze da se ,,tapea,, i nekoi go cuvaat originalniot imig i navistina vredi da bidat poseteni i da probate nesto od tie specijaliteti.
Jas imam nekolku omileni mesta.
Eden od niv e  Xampanyeria,restoran sto se naoga mnogu blisku do crkvata Santa Maria del Mar,kade lokalnite gragani i mnogu turisti odat sabota i nedela okolu pladne i kade mozat da se probaat mnogu specificni spanski tapi.


Ambientot e vakov,se stoi na noze i se naracuva vikajki,pa na toj nacin ke doziveete vistinski spanski bar.
Uste edno mesto sto mora da go posetite e vo samiot centar na Barcelona ,na pocetokot na Rambla Catalunya e restoranot Ciudad Condal.




Prekrasno mesto,ubav enterier,a hrana,mmmmm ligi mi potekoja samo na pomislata.
Ova se mesta za mezenje za tapear ,a nekoj drug den ke pisuvam kade moze da jadete,da vecerate.
Poznati tapi se :tortilla de patata,(toe e eden tip na kajgana so jajca i kompiri),chorizo(eden specialen tip na kolbas,chips de alcachofa(cips od articoka),pulop de la gallega(oktopod so kompir),calamari ,sepia plancha(sipa na skara) i mnogu ,mnogu drugi koi se nadevam deka ke gi probate.


No hay comentarios:

Publicar un comentario